Näin onnistut viherpesussa: 3+1 vinkkiä

Viherpesu, tuo toivottu ja ihasteltu ilmiö on erinomainen keino lisätä yrityksen uskottavuutta, tuotteiden kysyntää ja omaa arvostusta. Tässäpä koottuna tärpit, joilla teidänkin yhtiössä onnistutaan pesemään puolivillaiset ajatukset ja tekemiset iloisen vihreiksi!

1. Perustukset kuntoon

Ensimmäisenä on syytä rakentaa viherväittämille kestävä pohja. Se onnistuu esimerkiksi seuraavilla lausahduksilla:

  • Vastuullisuus on meidän DNA:ssa
  • Huomioimme vastuullisuuden kaikessa tekemisessä
  • Tuotteemme on ympäristöystävällinen*

Näiden rohkeiden ja omaperäisten statementtien jälkeen vastaanottaja on varmasti vaikuttunut, eikä kenellekään jää epäselväksi, että tässä on todellinen vastuullisuuden raskaan sarjan tekijä kyseessä.

*termi ympäristöystävällinen on oikein erinomainen, sillä se on täsmällinen ja helppo osoittaa todeksi!

Näiden statementtien painoarvoa voi lisätä sopivilla kuvavalinnoilla. Suosittelen luottamaan niin sanottuun sustis stockiin, eli kuviin, joissa kämmenestä kasvaa puu tai maapallo (miksei molemmat, more the merrier!).

2. Lisää tarroja kylkeen

Kuluttajat ja yritysten ostajat kaipaavat mahdollisimman paljon erilaisia – mieluiten yrityksen itsensä keksimiä – leimoja ja merkkejä tuotteisiin ja palveluihin. Sitä helpompaa tuotteiden vastuullisuuden vertailu on, mitä enemmän niissä on erivärisiä ja eri kielillä olevia ekomerkkejä.

Luonnollisestikaan näissä ei tarvitse tyytyä yleisesti tunnustettuihin tai sertifioituihin tahoihin, vaan kannattaa myös itse lisätä tuotteeseen vihreä vastuullisempi pakkaus tai GreenIsGreen -leima. Lisäksi esimerkiksi sustainable choice ja ecofriendly -tekstit puhuvat kyllä puolestaan, kestävää on!

On tärkeää, etteivät itse keksityt merkinnät tai väittämät sekaannu virallisiin sertifikaatteihin, joten niiden ei tarvitse perustua mihinkään ulkopuolisen tahon varmistamaan todellisuuteen. Riittää, että yhtiö itse tietää, että leima on huolellisesti, brändiin mätsäävällä värisävyllä ja fontilla toteutettu.

3. Mistä ei voi puhua, siitä täytyy vaieta

Vastuullisuudessa olennaista ovat teot. Jos teot ovat vähänlaisia tai ne ovat vielä tekemättä, niistä luonnollisesti täytyy vaieta. Sen sijaan tarina kannattaakin rakentaa pienten, helppojen ja isossa kuvassa täysin riittämättömien (ja epärelevanttien) tekojen ympärille.

Kuka jaksaa oikeasti selvittää, budjetoida, investoida ja nähdä vaivaa päästövähennysten aikaansaamiseksi, kun saman brändihyödyn saa lahjoittamalla heijastimia koululaisille.

Näitä tekoja sidosryhmät arvostavat, ja ne vahvistavat voimakkaasti mielikuvaa yhtiöstä määrätietoisena vastuullisuuden edelläkävijänä. Kuten tunnettua, pienillä ja hyvin vähän eforttia vaativilla teoilla keuliminen on erinomainen keino yhtiön brändin ja työnantajamielikuvan kehittämiseen!

On myös täysin naurettava ajatus, että kiireisten ihmisten tulisi käyttää aikaansa kaikenlaiseen mittaamiseen ja todistusaineistojen kaiveluun. Kuka kaipaa numeroita, kun maailma on täynnä adjektiiveja!

4. Viherhaaveilu on viisaan valinta

Lopulta ehkä vaikuttavin viherpesun muoto on kuitenkin viherhaaveilu, eli itsensä sumuttaminen ymmärtäminen.

Viherhaaveilu pohjautuu vahvaan ymmärrykseen siitä, että vastuullisuus toteutuu yrityksessä ihan itsestään, ilman sen suurempia ponnisteluja tai asiaan paneutumista. Miksipä ruveta heilumaan ja hikoilemaan, kun ollaan jo valmiiksi kestäviä!

Tällainen syvällinen ja näkemyksellinen itsensä ja toimintansa ymmärtäminen on hyödyllistä paitsi resurssien järkevän allokoinnin myös kansantalouden kannalta. Viherhaaveilun avulla myös välttää kaikki naurettavat viherpesusyytökset, sillä moiseen (saati mihinkään toimiin) ei ole edes sorruttu!

Lopuksi nostettakoon esille asia, joka helposti meinaa unohtua.

Nimittäin viherpesun takana olevien ammattilaisten ansaitsema arvostus ja henkilöbrändin buusti. Viherpeseminen, etenkin näyttävillä viestintä- ja mainoskampanjoilla vauhditettuna, ei suinkaan aiheuta ärsyynnystä ja myötähäpeää vastaanottajien keskuudessa, vaan ansaittua ihastelua myös näiden kampanjoiden tekijöitä kohtaan.
Tuossapa tekijä, joka on maailman ajassa vahvasti mukana!

Isoja ja pieniä viherkampanjoita kannattaakin ammattilaisten ja markkinointitoimistojen koota omaan portfolioonsa (wink wink).

Näillä vinkeillä varmasti pääsee alkuun tehokkaassa pesemisessä, työn iloa!
(Tekstissä käytetyn upean kuvituksen taustalla ei valitettavasti ole ainuttakaan ammattilaista, vaan tekoälyä).

 

 

Kun tarvitset sparrausta johdon kestävyysosaamisen kehittämiseen tai yrityksen vastuullisuusväittämien järkiperäiseen, ulkopuoliseen tsekkaukseen,
autan mielelläni!